Vier themapleinen

Dorpsfeest Rheden krijgt 4 themapleinen

Kunst bij de dorpskerk, historie en ambachten tegenover de markt en activiteiten voor jong en oud op het Meester B. van Leeuwenplein. En De Klaproos opent haar deuren. Elk dorp van de gemeente krijgt in de maanden september en oktober zijn eigen feest. Dat van Rheden is op zaterdag 7 oktober. Voor iedereen is er iets te doen! Alvast een tipje van de sluier opgelicht.

Kunstmarkt

Het plein rond de dorpskerk wordt een Montmartre ‘petit’: gezellige kraampjes waar kunstenaars uit het dorp hun werk laten zien en live tekenen en schrijven. Een draaiorgel en optredens van muzikanten maken de sfeer compleet. Leideke Steur is een van de kunstenaars en doet aan ‘Urban Sketching’. Dat is een kunstvorm waarbij de tekenaar tekent wat hij of zij ziet. Vaak is dat het dagelijkse leven om hem heen: het openbaar vevoer, op school, in de pauze van het werk, op een terrasje of een straatbeeld. Leideke gaat de dorpskerk in stukjes tekenen en nodigt mensen uit om daaraan mee te tekenen.

Historische markt

Muziek komt er ook op het plein tegenover de zaterdagmarkt. Hier staat alles in het teken van ‘vroeger’: ambachten als vlas en wol spinnen, imkeren, handwerk en middeleeuwse muziek op zelfgemaakte instrumenten. Mark Peels uit Rheden is helmsmid neemt zijn helmenverzameling mee en laat zien hoe ze in de middeleeuwen helmen, ketels en harnasdelen maakten. Hoe doe je dat met de hand, als je metaal wil vormen, gaten moet slaan en de onderdelen aan elkaar wil klinken?

Activiteitenplein

Wie graag in actie komt, kan terecht op het Meester B. van Leeuwenplein: basketballen, hip hoppen, freerunnen, een workshop trommelen, maak je eigen hoepel of test je historische kennis over het dorp in de quiz. Voor kinderen van 3 tot 8 is er een spetterend clownsoptreden! Hiphop wordt verzorgd door Indy van Wanroy, streetdancetalent uit Rheden. Sinds haar zesde staat haar leven in het teken van dans. In 2022 werd ze met haar dansgroep tweede op de EK en WK Urban Dance.

De Klaproostoer

De klaproostoer gaat langs de drie bewoners van ‘De Klaproos’ aan de Korenbloemstraat 21 in Rheden. KunstLokaal AFF zet de deuren open van het atelier. Je kunt hier een tentoonstelling van eigen werk zien. IVN Oost-Veluwezoom werkt bij jong en oud de verwondering over natuur. Kinderen en volwassenen kunnen knutselen en spelen met elementen uit de natuur. Bij toneelvereniging ‘De Rhederijckers’ krijg je een kijkje achter de schermen en kun je genieten van hun spel.

Alle pleinen zijn gevuld met activiteiten van en door mensen uit het dorp Rheden. Heb je ook iets wat je graag wil laten zien of doen? De organisatie hoort het graag! (dorpsfeestrheden450@gmail.com)

Activiteit met Leideke Steur op het kerkplein, de “kunstmarkt”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *