Workshops

Laat je verrassen en doe mee!

Op zaterdag 12 september tussen 15:00 en 17:00 uur vinden er diverse workshops plaats op verschillende locaties in Rheden. De workshops worden gehouden voor kleine groepjes mensen vanwege de corona-maatregelen. Er zijn workshops voor volwassenen (10 euro) en voor kinderen (vrijwillige donatie mogelijk). (Handig: want zo kan je als ouder zelf ook ergens aan meedoen terwijl je kind zich ook vermaakt!)

Spreekt het je aan, geef je op via ‘Tickets’ in het hoofdmenu!

Tijdens het Open Podium bij WIK om 21:00 zijn er korte presentaties te zien van de workshops.

WORKSHOPS VOOR VOLWASSENEN:

SchrijvenHet schrijven van een liefdesverhaal, begeleidt door Marjon Weijzen, Veerweg 40

Schrijven bij Marjon 2019

Liefde is alles en alles is liefde. Maar hoe geef je er woorden aan? Daar gaan we mee aan de slag tijdens de schrijfworkshop ‘liefdesverhaal’.  Of misschien schrijf jij een gedicht of een liefdesbrief. Speels en met gebruik van alle zintuigen. Inspirerend voor gevorderden, beginners en zelfs voor mensen die denken niet van schrijven te houden.

Marjon Weijzen is journalist en schrijfdocent. In Rheden begeleidt zij op de eerste vrijdagochtend van de maand Schrijfgroep Rheden. Meer info: www.marjonweijzen.nl

DichtenDorpsdicht – door Yke Schotanus, Veerweg 40

Aan de hand van verschillende stimulerende opdrachten maak je een of meer gedichten in en misschien ook over dit dorp. Wie weet ontdek je al schrijvend een kant van Rheden die zelfs jij nog niet kende. Rijmen mag, maar hoeft niet. Dichtervaring: niet nodig. Wel nodig: pen, papier en een open geest.

Voorbeeld van afbeelding

Yke Schotanus is naast zijn werk als leraar Nederlands op het Rhedens ook schrijver en schrijfdocent. Hij geeft schrijf- en dichtcursussen bij Rozet in Arnhem (de cursussen beginnen op 2 en 9 september, maar later instromen kan ook), becommentarieert tweemaandelijks een ingezonden verhaal in Schrijven Magazine en publiceerde naast eigen creatief werk ook twee boeken over de kunst van het dichten: Dichten doe je zo, en Song en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock.  

Tijdens WiekentRheden werkt Yke Schotanus in de staalfabriek live aan een of meer gedichten op basis van ‘in Rheden gevonden taal’ en woordafval van Rhedenaars. Is er nog taal waar u vanaf wilt, zet de gewraakte woorden op papier en doe dit in de daarvoor bestemde doos.

Tekenen met pastelkrijt – door Jose Kip-Stichter in het Jonkvrouwe Brantsencentrum

Voorbeeld van afbeelding

Heb je zin om eens deel te nemen aan een workshop werken met pastelkrijt? Tijdens deze workshop ontdekken we de mogelijkheden van pastelkrijt. Het onderwerp is een Afrikaanse kroonkraan(-vogel). Het maakt niet uit of je een geoefende schilder bent of dat je dit voor het eerst doet. Door aanpassingen zal het voor alle niveaus een uitdaging zijn. Je kunt je fantasie en creativiteit, net als bij de andere activiteiten die in dit weekend gehouden worden, de vrije loop laten.

Schilderworkshop met acryl – door Karin Witteveen in de Dorpskerk.

We gaan aan de hand van stillevens aan de slag om binnen twee uur een schilderij te maken. Wat we precies gaan maken ziet u pas tijdens de workshop zelf. De cursus duurt van 15:00-17:00. Tijdens deze twee uur laat ik u werken met acryl en laat ik u zien hoe ik een schilderij opbouw. Van achtergrond, kiezen van een compositie, het opzetten tot aan de finishing touch. Doet u gezellig mee? Het is voor alle niveaus.

Keramiek – kennismaken met klei – Simone Drenth leert je hoe je zelf bijv. een vaas boetseert, in haar ‘atelier 17’, Arnhemseweg 17

Op 12 september geef ik in het kader van wiekentrheden een workshop keramiek, waarin je kunt werken met klei. Na een aantal basistechnieken te hebben uitgeprobeerd, kun je verschillende onderwerpen maken. Zoals iets voor in de tuin, een schaaltje of vaasje. Voorbeelden zijn aanwezig. Als er nog tijd is kan er eventueel een kleur aan gegeven worden. Nadat het gedroogd is (duurt ongeveer 2 weken), ga ik het bakken en kan je het als dat klaar is, ophalen. Groet van Simone Drenth.

Beeldhouwen in speksteen – door Anketien van Zellingen in haar ‘atelier Anke10’, Arnhemsestraatweg 265

Mijn naam is Anketien van Zellingen, al 40 jaar beeldhouwer in steen/klei/brons. Ik maak beelden in opdracht voor particulieren en bedrijven. Tevens geef ik lessen en workshops in portret/figuur boetseren/glazuren en steenbewerken. Of heb je wat te vieren dan maken we er een gezellige dag van. Een paar maal per jaar heb ik een workshop raku stoken in een buiten-oven, een oeroude Japanse techniek. Tevens maak ik grafmonumenten in opdracht en het onder begeleiding zelf werken aan een grafmonument behoort zeker tot de mogelijkheden.

Nieuwsgierig geworden om met steen te werken in mijn Beeldhouwatelier Anke10, geef je dan op voor de workshop op zaterdag 12 september a.s.Ik leer je de kneepjes van het vak en je zult versteld staan van het resultaat! Uiteraard met inachtneming van de corona-regels en staat veiligheid voorop!

Dansimproviatie – door Eva de Jager (van Danzooi), op een unieke locatie: Staalfabriek G.S. Staalwerken ingang Pinkelseweg.

In de dansimprovisaties gaan we op zoek naar de kracht, de eenvoud en de essentie van je eigen lichaam.Je ontdekt jouw bewegingsmogelijkheden en ontwikkelt je eigen expressie. Het gaat er niet om hoe je danst, maar dát je danst.Je laat je inspireren door de ruimte waarin je danst, je volgt de muziek, de beweging van een ander, je eigen ritme. Als vanzelf ontstaat jouw dans en jouw eigen verhaal.

Indonesische (bamboe-)percussie ‘Angklung‘ – door Caren en Vivian de Graaff, Arnhemsestraatweg 143.

Een Angklung is een traditioneel Oost Javaans instrument bestaande uit bamboe buizen. Elke buis heeft zijn eigen toonhoogte. Door deze buis te rammelen, wordt de toon gevormd. Het is een eenvoudig instrument en in de workshop gaan we er samen muziek mee maken. Het gaat daarbij vooral om ontspanning en plezier. Je hoeft geen enkele muziekkennis mee te nemen of noten te kunnen lezen.

“Ik leerde het instrument kennen toen ik daar woonde en we een keer bij de angklungschool van Bapak Udyo in Jogyakarta belandde. Daar zag ik hoe kinderen en volwassenen razend handig en met weinig middelen een geweldige vrolijke sfeer neerzette. Als gasten werden we al vlot betrokken, omdat we ook mee mochten doen. Sinds een aantal jaren heb ik zelf Angklungs en geeft ik er heel soms workshops mee, gewoon voor de pret, voor het fijne geluid en omdat dus iedereen muziek kan maken! Ik geef de workshop samen met mijn dochter Vivian.”

Hopelijk tot dan! Vivian en Caren.

(Vivian is als violiste of met een ensemble in te huren voor optredens voor allerlei gelegenheiden in het hele land: viviandegraaff98@gmail.com)

WORKSHOP VOOR KINDEREN: De kinderworkshop begint een kwartier eerder en eindigen een kwartier later zodat ouders die een workshop willen volgen hun kinderen eerst kunnen brengen en nadien kunnen ophalen.

Knutselen voor kinderen van alle leeftijden, door Ingrid Stam + Carola Hoefnagels om 14:45-17:15 Buurttuin, Zwarteweg 6.